maanantai 28. maaliskuuta 2016

Viikko 12Ma: 8km pal
Ti: a:13km, i:13km, lopussa 1km kovaa (3.19)
Ke: kuntopiiri + 6km pal
To: 20km TV-reipas (4.01/km, vikat 2km 3.45/km), yht 22km
Pe: -
La: hiihto (11km)
Su: 36km, lopussa 7km ”maratonvauhtia” (3.49/km)
--
Yht: 96km

Palautuminen on nykyään niin hidasta ettei Aktia-cupissa kipeytyneitä pohkeita saanut kunnolla palautumaan ja torstain & lauantain keskinertaisesti sujuneet treenit eivät helpottaneet asiaa.

Edellisen viikonlopun kävelylenkillä seuralainen kellotti 7,5 - 8,5 minuutin kilometriaikoja. Laskeskelin että tuolla vauhdilla maraton taittuisi reilussa viidessä ja puolessa tunnissa, eli reippaasti nopeammin mitä joillain maratonkeräilijöillä maratonia ”juostessa”. On toki hienoa että ihmiset liikkuvat, mutta kovin paljoa en osaa arvostaa sitä jos on taaperrettu satoja tai tuhansia maratoneja kävelyvauhtia hitaammin. Ainakaan ei pitäisi puhua maratonien juoksemisesta. Itse en ole laskenut hölkkäämieni maratonien määrää, mutta epäilen niitä olevan enemmän kuin 10 ja todennäköisesti vähemmän kuin 20. Ehkä se keräilybuumi iskee minuunkin sitten kun alan harrastamaan myös ultrahölkkää.

6 kommenttia:

 1. Samaa mieltä. En arvosta oikein sitä että maraton "juostaan" joka viikko jossain. Teet ultrien suhteen niin kuin minä: lähdet joskus juoksemaan legendaaarisen Comrades maratonin (89km) Etelä-Afrikkaan. Muutoin mua ei ultrat kiinnosta vähääkään mutta Comradeksen kyllä juoksen joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä sanonut että maratonia pidempiä matkoja en tule ikinä juoksemaan, mutta sen verran siitäkin on lipsuttu että kerran kesässä tulee mökillä juostua 43km pituinen lenkki. Ihan järjettömältä toi Comradeskin kuulostaa (vaikkei olekaan ultrahulluuden pahimmasta päästä) ja sen jälkeen ei olisi enää pitkä matka siihen että aletaan kiertämään jotain pikkurinkiä päivä tai useampi vähän hölkkävauhtia hitaammin.

   Poista
 2. Comrades on kuitenkin yksi maailman legendaarisimmista juoksuista, juostu jo vuodesta 1921 saakka. Älä edes vertaa siihen mitään ringin kiertämisiä tai edes mitään muita ultrahömppiä. Etelä-Afrikassa ja monissa muissakin päiväntasaajan eteläpuolisissa Afrikan valtioissa se on kaikista merkittävin juoksutapahtuma. Maraton aiheuttaa siellä lähinnä ylimalkaisia tuhahduksia. Sitä paitsi kärki painelee Comrakeksen läpi isolla porukalla reippaasti alle 4min. vauhtia, joten voidaan puhua ihan juoksemisesta. Väkeä on lisäksi reitin varrella kuin Ranskan ympäriajon vuorietapeilla, joten ei olisi hassumpi tunnelma käydä joskus kokemassa. Monet sanovatkin että pyöräilyssä on Ranskan ympäriajo, triathlonissa Havaiji Ironman ja juoksussa Comrades maraton. Menipä mainostamiseksi :)

  Kaikki ringin kiertämiset päivätolkulla yms. tapahtumathan nyt eivät juoksua ole mun mielestä lainkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen toki Comrades maratonista kuullut ennenkin, mutta et ihan vielä saanut ylipuhuttua. Juostaan nyt ensin Honolulussa. Ja pitäishän sellaisetkin legendat kuin Boston, New York ja Ateena juosta. Ehkä myös Chicago ja Tokio. Ja lyhyemmistä matkoista Sao Paulon uudenvuoden juoksu ja Lissabonin puolimaraton.

   Poista
 3. Mulla on 22 maratonia takana. Keräily ei vielä kuulu suunnitelmiin. Oli mullakin Aktian jälkeinen viikko hankala. Sunnunain pitkiksellä huomas, ettei niitä ole juosten tullut tehtyä. Viikko menikin sitten lähinnä toipuessa. Vasta perjantaina tein reippaan. Ikä asettaa selkeästi omat haasteensa. Mitä noihin ultriin tulee, niin eipä minuakaan kiinnosta joku ylenmääräinen hissuttelu rinkulalla. Comrades kuulostaa semmoselta, johon vois innostuakin. Toinen, joita oon harkinnu, on ylämäkijuoksut. Olen ylämäessä vahvempi, kuin tasaisella. Mutta ehkä sitten joskus, kun maralla ei enää pysty parantamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun ainoa ylämäkijuoksukisakokemus oli kyllä mielenkiintoinen ja Alpeilla on huikean hienot maisemat: http://lahjattomatharjoittelee.blogspot.fi/2014/06/viikko-24.html

   Tollanen yhtämittainen ylämäkijuoksu vaatisi vaan omanlaistaan harjoittelua, esim. juoksumatolla pystyy vetämään niin pitkää ylämäkeä kuin haluaa.

   Poista