maanantai 10. maaliskuuta 2014

Viikko 10 Haagin puolimaratonMa: -
Ti: 3km TV-kova (3.30-3.37-3.35/km) yht 7km
Ke: 12km
To: 3km TV-kova (3.36-3.31-3.30/km) yht 7km
Pe: 8km
La: 6km
Su: a:5km, i:8km 28.39 (3.34/km) yht 17km
--
Yht: 62km

Tiistain TV-kova ei juurikaan puolimaratonodotuksia kohottanut kun pääsin vain ensimmäisen kilometrin tavoitevauhtia 3.30/km. Sen jälkeen vauhti hiipui reippaasti ja lopetin jo kolmen kilsan jälkeen vaikka tarkoitus oli juosta viisi. Lenkin jälkeen puhallustesti osoitti huippuvirtauksen olevan 10% normaalia heikompaa, eli vahvasti astmaoireisiin tuo viittasi. Loppuverkan aikana keuhkoputketkin ehtivät palautumaan, joten kovan juoksun aikana hengitys lienee ahdistanut enemmänkin. Torstain lyhyt rykäisy kulki jo vähän paremmin. Silti tavoite juosta puolimaraton 3.30-vauhdilla saattoi tuntua hiukan yltiöoptimistiselta, sillä olinhan päässyt harjoituksissa korkeintaan kilometrin sillä vauhdilla. Toisaalta muutamat samat harjoitukset joita nyt tein kulkivat vuosi sitten aavistuksen heikommin, mutta silti kylmässä ja tuulisessa säässä puolikas meni 3.32-vauhdilla. Sen perusteella ajattelin että jos sää olisi yhtään parempi ja jälleen sattuisi pöljän päivä, niin kaikki voisi olla mahdollista.

Sunnuntai-iltapäivän keli Haagissa oli tällä kertaa vähän turhankin hieno: 19 astetta, aurinkoista ja 5m/s etelätuuli. Alkuruuhkasta selvittyäni aloin taittamaan matkaa mahdollisimman tarkasti tavoitevauhtia ja ensimmäiset kilometrit tuntuivatkin varsin helpoilta. 5km taittui ajassa 17.31 eli sekunnin tavoitteesta, mutta sen jälkeen vauhti alkoi väkisinkin hiipumaan. Kolmea kilometriä myöhemmin olin jo 39 sekuntia aikataulusta jäljessä, joten päätin keskeyttää. Tiesin että vauhti olisi vaan hidastunut entisestään ja väkisin loppuun saakka juoksemisesta olisi seurannut pidempi palauttelujakso ennen maratonharjoittelun aloittamista. Lähdin sitten hölkkäilemään reittiä takaisinpäin kävelytien puolella ja vaikka olin ottanut numerolapun pois, niin vähän väliä joku yritti neuvoa että olen juoksemassa väärään suuntaan. Suunnilleen vitosen kohdalla tapasin tien sivussa seurakaverin jolle oli tapahtunut todennäköisesti hieman vakavampikin loukkaantuminen, eikä hän pystynyt kuin vaivoin kävelemään. Yksi järjestäjä oli tilannut hänelle kuljetusta, mutta eihän auto olisi päässyt paikalle pitkiin aikoihin kun suuret juoksijamassat olivat edelleen liikkeellä. Järjestäjä myöskin sanoi ettemme voi mennä ratikalla ilman lippua, mutta mentiin sitten kuitenkin pummilla. Kun Heininkin juoksu jäi kesken, pääsi seuramme neljästä edustajasta vain yksi maaliin saakka.

Miksi sitten vauhtini hiipui? Jos katsotaan viimeaikaisia harjoitusvauhteja niin ei ole mikään ihme etten kestänyt siinä vauhdissa. Vai oliko astma jälleen syyllinen? Tammikuussa Kanarialla huomasin etten päässyt parinkymmenen asteen lämmössä mihinkään. Ja muutamaan kertaan olen todennut että jos keuhkoputket supistuvat kesken kovan juoksun, niin vauhti hiipuu nopeastikin ilman että huomaisin sitä mistään muusta kuin kellosta. Ilmeisesti sää ei ollut tälläkään kertaa ihan optimaalinen, kun kisan kymmenen kenialaisen kärkikin kulutti aikaa yli tunnin ja viimevuotisella ajallani olisi sijoitus ollut nyt kymmeniä pykäliä parempi.

3 kommenttia:

  1. Paska reissu oli kyllä. Onneksi sinulla on kuitenkin vielä paikat kunnossa! Toivottavasti sun maratontreenit lähtee rullaamaan paremmin. Ei tosiaan tainnut olla aivan optimaalinen sää, vaikka nätti se oli. Se tuuli oli aika pistävä, vaikka minun vauhdilla olisi ollut vaikka kuinka selkiä kenen taakse piiloutua. Pitää lähteä porukalla joskus vähän onnistuneemmalle kisareissulle! :)

    VastaaPoista
  2. Mulla ei kuitenkaan ollut niin hyvää syytä keskeytykseen kuin teillä. Vasta jälkeenpäin keksin että olisin voinut pienen palautuksen jälkeen juosta loppumatkan TV-reippaana, jolloin olisin saanut hyvän maratontreenin. Tuuli tuntui lähes kokoajan häiritsevän jostain suunnasta, vaikkei suoraan vastatuuleen taidettukaan paljoa juosta. Kiitos lenkki- ym. seurasta ja toivotaan että pääset pian eroon vammoistasi. Ehdottomasti mennään vielä jollekin reissulle tekemään parempaa tulosta!

    VastaaPoista
  3. Harmi homma. Not nyt vedät vaan hyvät reeniviikot ennen Lontoon maratonia, niin kaarrat vielä hyvässä ajassa Buckingham Palacen nurkilta maalisuoralle :)

    VastaaPoista