sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Viikko 41 SM-maraton VantaaMa: -
Ti: 5km TV-reipas (3.50/km), yht 9km
Ke: 10km, välillä kevyt kuntopiiri
To: -
Pe: 8km, välillä 2km 3.48/km
La: 5km ver
Su: Vantaan maraton 2.40.55 (3.49/km), yht 43km
--
Yht: 75km

Tiistaina oli tarkoitus juosta n. 3.45/km-vauhtia, mutten päässyt ihan sitä vauhtia vaikka melko tosissaan tuli yritettyä. Nuhakaan ei poistunut kokonaan, joten maratonluotto ei ollut aivan tapissa sunnuntaina. Keli oli kuitenkin loistava (6-8 astetta, osin aurinkoista ja lähes tyyntä), joten oli hyvä lähteä tavoittelemaan 2.40-alitusta eli 3.47/km-vauhtia. Ekalla kierroksella oli hyvä porukka ja 10km kohdalla olin 10s tavoitevauhtia jäljessä. Sen jälkeen porukka hajosi ja tokasta kierroksesta alkaen jouduin juoksemaan yksin. Jo tässä vaiheessa alkoi pohkeissa huomaamaan riittävän kovien harjoitusten puutteen. 20km tuli kuitenkin mukavasti 6s tavoiteaikataulua jäljessä. Edellisillä maratoneilla vaikeudet ovat alkaneet jo tässä vaiheessa, mutta nyt pääsin kolmeenkymppiinkin melko hyvällä tunteella vain 10s aikataulua jäljessä. Tässä vaiheessa vielä tuntui että ero olisi otettavissa kiinni, mutta viimeisellä kierroksella reisistä loppuivat voimat ja vauhti alkoi hidastumaan vaikka tuntui että kunnon puolesta olisi ollut varaa jopa kiristää vauhtia. Vika kierros oli reilun minuutin hitaampi kuin muut, mutta pieni loppukiri irtosi kuitenkin minkä ansiosta sain loppuajan 2.41:n alle.

Vaikka jäinkin tavoitteesta 56 sekuntia, aiheutti ennätyksen parantuminen vaikean kesän ja syksyn jälkeen kuitenkin kohtalaisen maratontyytyväisyyden ja parin viikon kuluttua on hyvä aloittaa uusi harjoituskausi kohti Dubain maratonia.

Nyt voi jo tunnustaa että aiempien viikkojen (ennen astmalääkitystä) TV-reippaat, joilla oli tarkoitus juosta maratonvauhtia, kulkivat noin 4.00/km. Viimeviikosta alkaen olen siis käyttänyt avaavaa astmalääkitystä ja kun hengitys alkoi kulkemaan normaalisti, alkoi myös juoksu kulkemaan niin kuin pitääkin. Hyvä että syy heikkoon hapenottokykyyn selvisi vihdoinkin. Normaalielämässä ja kevyessä juoksussa en mitään eroa huomannutkaan. Kovien harjoitusten liian hitaat vauhdit varmaan aiheuttivat sen etteivät jalat aivan kestäneet koko maratonia, muttei tuossa kuitenkaan kovin pahaa romahdusta tullut.

3 kommenttia:

 1. Todella hienosti juostu. Onnittelut hyvästä ajasta! Dubaissa kipität pöytätasaisella ja lähes mutkattomalla reitillä 2:35 :)

  VastaaPoista
 2. Upea juoksu ja onnittelut enkasta!!

  Tuosta astmalääkityksestä tuli sellainen mieleen, että juteltiinko me tuolla kestävyysjuoksu seminaarissa Milanon maratonista? Jos juteltiin, niin olin se Sannan kaveri, joka oli myös juossut kyseisen kisan :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos. Dubain kaltaisella reitillä se 2.40 olisi varmaan jo eilen alittunut, mutta jäipähän tavoiteltavaa tammikuulle. Tämä olikin tällä erää viimeinen maraton kotimaassa. Nyt kun SM-maratonit on nähty, niin lähivuosina tuskin tulee Suomessa maratoneja juostua.

  Mikko, juttelin joo Sannan ja näköjään sinunkin kanssa Milanon maratonista. Tuo voisi olla Hampurin ohella vaihtoehto kevään maratoniksi jos en pääse Lontooseen (selvinnee tällä viikolla). Onnittelut sinullekin uudesta hienosta enkasta!

  VastaaPoista