sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Viikko 6Ma: hiihto (10km)
Ti: a:5km, i:matolla 75’/19,9km kiihtyvä (30’ 3.55 -> 25’ 3.45 -> 20’ 3.35/km) yht 23km
Ke: -
To: a:13km, i:13km
Pe: 6km
La: Aktia-cup 10km 35.50 (3.35/km) yht 19km
Su: hiihto (17km)
--
Yht: 79km

Hampurin maratoniin on pari kuukautta aikaa, joten tuli tehtyä ensimmäinen maratonin erikoisharjoitus pitkä kiihtyvä. Alkuviikon kesäiset kelit muuttuivat juuri Aktia-cupiin mennessä talvisemmiksi ja haaveet 35min alituksesta sai unohtaa. Tien pinta ehti auringossa kuitenkin osittain sulamaan ja ehkä puolet reitistä saikin juosta sulalla asfaltilla. Sen sijaan välillä pinta muuttui hyvinkin liukkaaksi, jolloin pitoa piti hakea pientareen puolelta lumelta. Menomatkalla oli enemmän vastatuulta, mutta silti paluumatkallakin sai ajoittain puskea kohtalaista tuulta vasten jolloin vauhti tippui aina 10sek/km. 6km kohdalla sain kokoajan hieman edelläni olleen kilpakumppanini Teemun kiinni ja peesailin seuraavat pari kilometriä Teemua. Hänellä tuntuukin olevan kunto kovassa nousussa. Vitosten ajoiksi tuli 17.45 ja 18.05, eli aika kauan enemmän paluumatkaan tuhraantui aikaa suotuisammasta tuulesta huolimatta. Myös hiihtokamullani on vahva nousukunto ja sunnuntaihiihtelyssä sain ylämäet juosta haarakäyntiä ihan tosissaan että olisin säilyttänyt edes näköetäisyyden. Toivotaan että hiihtokamu saisi vihdoin lonkkavaivat selätettyä, että saisin hänestä taas myös juoksuystävän.

4 kommenttia:

 1. Sulla on tosiaan niin kovia ja pitkiä treenejä alla, etten huolestuisi liikaa kisavauhdin puutteesta. Veikkaan, että vähän painavat jäsenissä. Ite vedin vain vitosen tiistaina matolla kovaa ja sekin oli hitaampi, kuin sun lopetus tossa pitkässä. Mulla oli muuten alla lähes lepoviikko.

  Kisan vedin riskillä ja alkuun kulkikin. Paluumatka oli yhtä taistelua ja tiesin, ettei maaliin asti kanna. Oottelin vaan, milloin laitat vilkun päälle. Mulla nitkahti siihen heti ja loppu oli todella hidas. Mutta nyt oli jo hyvää kisaamista. Kuten uudenvuodenjuoksussakin lupailin, niin lähemmäs tullaan. Veikkaan, että hyvissä olosuhteissa sulle 35min on maaliskuun Aktiassa aika saletti. Täytyy yrittää tehdä hyviä kehittäviä treenejä itekin. Ehkä saadaan taas hyvät kisat aikaan.

  VastaaPoista
 2. Pidän kuitenkin kovien treenien jälkeen 2-3 päivää lepoa tai kevyttää liikuntaa kun enää ei palaudu niin nopeasti kuin nuorempana. Mattojuoksujen vauhteja ei kannata vertailla; esim. mä voin juosta matolla noin 10sek/km kovemmilla vauhdeilla kuin tiellä, mutta monilla se on toisinpäin. Lisäksi 11 asteen lämpötilassa ja nollakulmalla on helpompi juosta kuin +20 asteessa ja yhden asteen nousukulmalla.

  Sulla on vauhtikestävyys niin hyvässä nousussa että maaliskuussa keskinäinen kisailumme voi jäädä vähiin...

  VastaaPoista
 3. Oon kyllä huomannu, että sulla kulkee matolla aika hyvin. Juoksetko siis noin viileässä ja nollakulmalla? Itse juoksen reippaat nykyään mäkisellä mailin lenkillä, jossa ei paljon tasaista ole. Tuo nollakulma on kyllä hyvä keino saada napsu lisää vauhtia juoksuun. Maaliskuussa tosiaan uusiksi. Toivottavasti keli suosii ja päästään kunnolla kisaamaan. Mulla kevään tavoite on puolikkaalla ja maaliskuussa pitäis kympin jo kulkea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, juoksen autotallissa missä lämpötila on mattojuoksulle ihanteellinen. Joskus harvoin olen juossut myös työpaikan salilla ja kyllä silloinkin olen mennyt samoja vauhteja, mutta lämpimässä hiki virtaa ihan eri tavalla. Aloin muutama vuosi sitten käyttämään nollakulmaa kun ajattelin että jatkuva loiva ylämäki rasittaa turhaan akilleksia ja kompensoin mäen/ilmanvastuksen puutteen aavistuksen kovemmalla vauhdilla.

   Poista