sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Viikko 50

Ma: matolla 10km TV-kova (3.30/km, vika km 3.20) yht 15km
Ti: a:6km, i:12km
Ke: matolla mäkivetoja 5x2’ pal 1’ (4.00/km, nousu 6%) yht 7km
To: a:kuntopiiri, i:20km
Pe: -
La: Aktia-cup 10km 35.57 (3.36/km) yht 13km
Su: 30km
--
Yht: 103km

Hyvä harjoitusviikko vaikka kokonaismäärä jäikin vaatimattomaksi. Tuli kuitenkin tehtyä kaikki tärkeimmät harjoitukset eli pitkä, puolipitkä, pari TV-kovaa, mäkivedot ja kuntopiiri. Kevyttä peruslenkkeilyä olisi voinut vähän enemmänkin harrastaa, mutta välillä laiskotutti liikaa.
 

Maanantain mattojuoksu meni mukavasti Moskovan MM-maratonin merkeissä, eivätkä seitsemän tunnin autossa istuminen ja hieman karhea kurkku juurikaan haitanneet menoa. Tiistai-illan märässä lumessa tarpominen teki vasemman päkiän kipeäksi (ei kuitenkaan samaa päkiä/isovarvas vammaa mikä alkuvuodesta vaivasi) ja kun kurkkukaan ei ollut vielä ihan normaali, jätin suosiolla keskiviikon juoksumäärät vähemmälle. Kun ulkona oli vielä liukasta, niin tein mäkivedot matolla. Juoksumatossa on se hyvä puoli että voi juosta niin pitkän mäen kuin haluaa. Tosin palautushölkyttely alamäkeen ei onnistu ja kun käytän lyhyttä palautusaikaa, ei mattoa kannata säädellä vaan palauttelussa seisoskelen ja ravistelen jalkoja.

Aktia-cupissa oli erinomainen juoksusää: muutama aste pakkasta, tyyntä ja kuiva tie. Puoliväliin saakka juoksu kulki varsin mukavasti, mutta sitten alkoi hidastumaan. Takaa tuli kuitenkin juoksijaryhmä jonka mukana juoksin 6-9km välin. Sinä aikana toivuin niin että viimeisen kilometrin sain puristettua parikymmentä sekuntia edellisiä kovempaa, joten ehkä matkallakin olisi voinut mennä hieman kovempaa. Aika parani puolisentoista minuuttia kuukauden takaisesta
, joten enää ei tarvita kuin saman suuruinen parannus niin aletaan olla sopivammilla lukemilla. Tämän juoksun perusteella arvioisin että minulla on matto- ja tiejuoksujen välinen nopeusero jopa kymmenkunta sekuntia mattojuoksun eduksi.

2 kommenttia:

  1. Hyvin vedät matolla, itse en tollaisiin vauhteihin pääse. Millaista kulmaa käytät? Meillä taitaa olla sama matto, tunturi T80

    VastaaPoista
  2. Nykyään juoksen nollakulmalla, mutta kompensoin sen hieman kovemmalla vauhdilla. Säästää mahdollisesti akilleksia kun ei ole jatkuvaa ylämäkeä. Juu, sama matto. Olen mitannut että ainakin ilman kuormaa matto kulkee melko tarkasti ilmoitettua nopeutta. Jos haluaisi paremman varmuuden niin pitäisi mitata niin että juoksee matolla haluttua vauhtia ja joku toinen laskee kierrokset esim. 500m matkalla. Mutta ei tuolla ole niin väliä jos tiedostaa eron harjoitusvauhdeissa eikä vertaile vauhteja suoraan tiejuoksuun. Ehkä askeleeni on vaan optimoitu juoksumatolle tai sitten olen tiellä juostessa liian mukavuudenhaluinen enkä valmis raastamaan riittävästi. Matolla on kuitenkin pakko mennä asetettua vauhtia että pysyy kyydissä. Kannattaa myös huomioida että mulla on matto 12 asteisessa autotallissa, missä on huomattavasti helpompi juosta kuin huoneenlämmössä.

    Unohtui mainita että lauantaina oli jo suht kova nuha päällä mikä saattoi vaikuttaa jotain juoksuun.

    VastaaPoista