sunnuntai 23. elokuuta 2015

Viikko 34Ma: a:pyöräily 30', i:20km sis. radalla 1000m 2.59
Ti: a:13km, i:pyöräily 30'
Ke: a:pyöräily 30', i:pyöräily 30' + kuntopiiri
To: a:pyöräily 30', i:pyöräily 30' + Heidehofin rykäsy 3km 9.53 (3.18/km) yht 9km
Pe: a:pyöräily 30', i:6km, välillä kuntopiiri
La: 5km
Su: Porvoon mitalla 1/2-maraton 1.21.00 (3.50/km) yht 28km
--
Yht: 82km

Mikäköhän nyt on vialla kun juoksu, ainakin lyhyet matkat, tuntuisi kulkevan?

Viime kesänä päätin aloittaa perinteen että kokeilisin kesäisin kuinka kauan vielä pystyy juoksemaan radalla tonnin alle kolmen minuutin. Tältä kesältä tuo testi oli jo jäämässä väliin kun akilleksen takia en radalla ole uskaltanut juosta. Maanantaina päätin kuitenkin työmatkalla juosta urheilukentän kautta kun ajattelin ettei 2,5 kierrosta rataa voi kovin pahaa akillekselle tehdä. Ekat 200 ja 400m meni sekunnin tavoitevauhtia edellä ja 600 & 800m kohdalla olin tasan kolmen minuutin vauhdissa. Viimeisellä puolikkaalla kierroksella sain sitten rypistettyä sekunnin haamurajan alle. Ihan tyytyväinen täytyy olla kun alla ei ollut yhtään vetoharjoittelua tai askeltakaan tartanilla. Siinä rataa kiertäessä vahvistui teoriani siitä että akillesvamma sai alkunsa viime kesän rataharjoittelusta; repeämä on ulkokaarteen puolella vasemman jalan kantapäätä ja ko. kohta rasittuu kaarteissa kaikkein eniten. Nyt olisikin ollut järkevää juosta väärään suuntaan kun "yllättäen" tällä kertaa sai käyttää rataa ihan yksinään.

Torstaina vuorossa oli Heidehofin rykäsy jossa juostiin tarkistusmitattu 3km puoliksi hiekka- ja puoliksi asfalttitietä. Tavoitteeksi asetettu 10min alitus onnistui useamman sekunnin marginaalilla, eikä aika tainnut jäädä kovin paljoa viime kesäisestä ratakolmosesta.

Sunnuntain puolimaraton oli tarkoitus juosta maratonvauhtisena harjoituksena 1.20:een, mutta helteen takia vauhtia piti vähän löysätä. Reittikään ei ollut hiekkateineen, mäkineen ja jyrkkine käännöksineen nopein mahdollinen, mutta treenilenkillähän se ei haittaa.

Viime viikon raportissa unohtui kertoa havaintoja HCM:lta. Kävimme seuraamassa tuota Suomen suurinta reitiltään uudistunutta maratonia katsojien kannalta mukavassa kesäsäässä. Valitettavasti uudistukset olivat jääneet vain tuohon reittiin, eikä perinteisiä vuosikausia tiedossa olleita ongelmia ole haluttu korjata. Edelleen startti on päivän kuumimpaan aikaan, reittiä ei ole merkitty kunnolla ja juoksijoiden pitää väistellä (ja pysähtyä odottelemaan) autoja, busseja  ja raitiovaunuja. Suurinta osaa massojen mukana juokseviahan nuo eivät haittaa, mutta yksin juoksevat joutuivat jälleen risteyksissä arpomaan oikeaa suuntaa ja ainakin kisan kolmanneksi tullut olikin eksynyt reitiltä ja juossut satoja metrejä ylimääräistä. Järjestäjien välinpitämättömyys parannusten tekemiseksi näkyy tulostasossa. Kuinkakohan monta pääkaupunkimaratonia maailmasta löytyy jotka on voitettu vaatimattomammalla ajalla kuin tämänvuotinen HCM? Reitin kiertäminen kahtena kierroksena aiheutti sen että toisella kierroksella nopeimmat joutuivat pujottelemaan ensimmäistä kierrostaan juoksevien hitaimpien seassa. Tämä voitaisiin korjata (jos mielenkiintoa sattuisi löytymään) kierrättämällä ensin lyhyempi lenkki, jolloin hitaimmatkin ehtisivät alta pois.

2 kommenttia:

  1. Hyvä jos treenit sujuu. Kyllä sä vielä maratonillekin taiot kestävyyden ja nopeuden:)

    Vahvistit käsitykseni HCM:n suhteen. Olisin ollut valmis lyömään aika suuresta summasta vetoa, että uudistukset menevät juuri kuvailemallasi tavalla. En voi ymmärtää järjestäjien piittaamattomuutta juoksijoiden suorituksen sujuvuudesta. Jo tuo että autoja, busseja ym. kulkuneuvoja pitää väistellä tai jopa odotella, on aivan käsittämätöntä pelleilyä suurella maratonilla. Reitin huono merkkaus on todellinen kruunu kaikelle töhöilemiselle. Ei voi olla tilannetta, että joku voi tällaisessa kisassa juosta harhaan! Helsingissä näköjään voi. Suomestakin löytyy kyllä todella monta maratonia jotka lyövät järjestelyiltään tämän kansallisen "ykkösmaratonin" mennen tullen. Oliko tämä uusi reitti edes kovin tasainen, kuten maratonin nettisivut taisivat joskus mainostaa? Tai tuskin katsojana tätä seikkaa pääsit kovin hyvin arvioimaan.

    VastaaPoista
  2. Yhden tutun mittariin oli kertynyt nousumetrejä 180, eli on aika kaukana tasaisesta. Reitin nopeus voi olla jo liikaa vaadittu, eikä sillä suurimmalle osalle osallistujista ole merkitystäkään, mutta kyllähän noi perusasiat saisi kuntoon jos vähänkään välitettäisiin juoksijoista.

    Esim. eilen Porvoossa oli kaikki risteysalueet vedetty kalkkiviivalla, jolloin oli yksiselitteisen selvää mistä pitää juosta. Ja muutamssa tien ylityksessä siellä pysäytettiin autot, ei juoksijoita. Edes ihmisjoukkoja ei tarvinut väistellä kun lyhyen vanhan kaupungin läpi menneen pätkän molemmissa päissä olivat järjestäjät viheltämässä pilliin jolloin turistit osasivat tehdä tilaa tielle.

    VastaaPoista