sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Viikko 21 - akillesvaivaa



Ma: a:pyöräily 30’, i:pyöräily 40’
Ti: a:pyöräily 35’, i:pyöräily 30’
Ke: -
To: -
Pe: -
La: -
Su: pyöräily 2h
--
Yht: 0km

Tiistaina pihaleikeissä nopeaan juoksuun spurtatessa akilleksesta vihlaisi pahasti, minkä jälkeen ei pystynyt enää kävelemäänkään. Kantapään patin turvotus kasvoi entisestään ja torstainakin kävely oli lähes mahdotonta. Tässä vaiheessa ajattelin että kesän aikana ei tarvitsisi enää juoksuaskeleita ottaa. Oma diagnoosini oli että akillesjänne oli revennyt osittain irti kantaluusta. Kävin sitten lääkärillä jolta sain lähetteet ultraäänikuvaukseen ja ortopedille. Yllättäen torstaina kävellessä ei ollutkaan enää mitään kipua ja turvotus oli laskenut takaisin ”normaalille” tasolle. Jo ultraäänikuvasta näkyi kantapään sivulla akilleksessa pieni repeämä josta oli valunut verta limapussiin. Jänne oli myös paksuuntunut mikä on merkki pidempiaikaisesta vaivasta. Ortopedin neuvo oli hankkia tukipohjalliset tai tuunata kenkien omia pohjallisia niin että ne tukevat enemmän myös jalan pitkittäiskaarta sisäsyrjältä ja siten myös kantapäätä. Myös matalakantaisten tossujen käyttöä pitäisi välttää. Geelikorotuspalojen käytössä on ollut se huono puoli että ne ovat tehneet kantapäästä kiikkerämmän ja vinosta tulevat iskut rasittavat akilleksen kiinnityskohtaa sivulta. Otan nyt jonkun aikaa varovammin ennen juoksuharjoitteluun paluuta.

6 kommenttia:

  1. Ihan fiksua ottaa nyt jonkun aikaa kevyesti, varsinkin juoksun suhteen. Tuo pieni repeämä yhdistettynä pidempiaikaiseen vaivaan, mitä tuo paksuuntuma tosiaan antaa olettaa niin on suuri vaara että tilannee muuttuu "puukkoa tarvitsevaksi" liiallisella temppuilulla. Toivotaan asettumista ilman takaiskuja.

    VastaaPoista
  2. Taitaa olla tämän ikääntymisen seurausta että näitä vakavampia vammoja on alkanut parin viime vuoden aikana tulemaan useammin. Näköjään pitäisi tehdä alkuveryttelyt myös ennen pihaleikkejä ettei tarvitse kylmillä lihaksilla ja jänteillä spurttailla. Hommasin Footbalancen pohjalliset, joten katsotaan auttaisivatko ne tuon vamman taltuttamisessa. Täytynee myös välttää polkujuoksua kun maastossahan niitä vinosta tulevia iskuja tulee useammin.

    VastaaPoista
  3. Paska juttu...no juoksemalla tuskin korjaantuu...tsemppijä korvaaviin.

    VastaaPoista
  4. Kiitos. Kun tuo kuitenkin muutamassa päivässä parani ”normaalille” tasolle, niin uskalsin viikon tauon jälkeen eilen kokeilla muutaman kilsan juoksulenkkiä. Tehdään nyt toistaiseksi kuitenkin pääosa harjoittelusta fillarilla, tosin kohta joutuu jättämään senkin yhdeksäksi päiväksi kun menen vaihteeksi palvelemaan isänmaata. Katsotaan jos sinne Jannen iltalenkille pääsisi tulemaan…

    VastaaPoista
  5. Joo..se Jannen iltalenkkihän on mukavasti viikolla...vaikka mullehan se on ihan sama..😊. Kyllä sitä isänmaata näinä vähän epävarmoina aikoina on hyvä palvella. Meillä on viikon päästä tuo Kymijokiviesti ja Forssaankin meinasin yritellä. Mikko ja muitakin Caffilaisia sinne ehkä tulee?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, tuota Forssaahan voisi sittenkin harkita, jos pystyy juoksemaan, kun Jukolan viesti jää akilleksen takia väliin.

      Poista